Menu Close

BUREAU BORSCHE in Munich

Design office equipment with the D2 furniture system

Recreating modern working environments

In autumn 2019 graphic designer Mirko Borsche discovered a former kebab restaurant in Paul-Heyse-Street in Munich. The premises were marked by the former restaurant, but had enough charm to fire Mirko Borsche’s imagination. Munich’s old building was to be completely gutted and renovated and the new studio of BUREAU BORSCHE was to be located in the immediate vicinity of Munich’s main train station.

At about the same time, WAGNER worked together with DIEZ OFFICE and the Berlin architectural office GONZALEZ HAASE on a new furniture system that would meet the requirements of modern working environments and work spaces. Through Stefan Diez, Mirko Borsche’s studio project entered the development stage of the new furniture system.

The requirements of the internationally active agency have since been used in an ongoing case study process for the design and development of a parametric furniture system. Different rooms, different situations of collaboration up to the necessary functional rooms had to be planned and integrated into the service portfolio of a new furniture system. All elements of the furniture show the idea of a raw panel with open edges assembled with a custom-made connector made of polished, solid aluminium designed by Gonzalez Haase. The change between optically cool materials and curtains offers an ideal atmospheric balance and creates a pleasant feeling of space for the employees even acoustically. Existing elements such as the brick wall of the old building, the cast-iron columns and steel girders were preserved in their raw state and painted glossy in papyrus white.

The general lighting consists of LED light bands and is designed and illuminated like a gallery. It is adapted to the interior shape of the rooms, floods the entire room and crosses all rooms including the transparent room dividers. The color scheme of the rooms consists of white and grey tones. The selected materiality mainly determines the color. Aluminium, plexi glass and terrazzo floors have a light grey color spectrum. The furniture elements, table and room dividers are architectural monoliths due to their size, dimension and materiality. The monumental elements, such as the 9-meter-long aluminium work table, are compensated by the room-high, translucent wall made of polycarbonate panels.

The light grey floor covering made of concrete slabs with terrazzo look, is a reference to the subway station Sendlinger Tor in Munich. The fine-blasted, prefabricated terrazzo tiles are 20 mm thick and 60×60 cm in size. The special feature is that the panels are also mounted in their full size along the walls in the showroom. A 60 cm high base. Thus especially the floor and ceiling stand out spatially due to their strong materiality.

More references

Office Objektausstattung bei Max Energy in Augsburg

More references

D1 Ausstattung bei Hadi Teherani Architects in Hamburg